diumenge, 10 de maig del 2009

Passejada per la Barcelona del segle XIX


Carrer del Rec Comtal: el carrer havia constituït el curs del Rec Comtal, a les seves vores hi havia hagut les tintoreries que se servien de les aigües del rec. El Rec Comtal era una canal que provenia del riu Besòs per regar tots els horts d’extramurs , proveir d’aigua el nucli de població i a tota l’indústria tèxtil d’aquest barri i per a els molins fariners.

Carrer de la Sèquia: des del carrrer Sant Pere més baix a les Basses de Sant Pere, ja al segle XII hi passava la sèquia.
Carrer de les Basses de Sant Pere: des del carrer de Rec Comtal a la plaça de Sant Agustí Vell, per aquest paratge passava el Rec Comtal, formava uns embassaments per tal de donar força a uns molins coneguts des de molt antic per molins de Sant Pere, nom que també havien pres aquests verals. Les basses no eren sinó un eixamplament i dilatació del corrent de la sèquia vers la plaça on l’aprofitaven els blanquers i els tintorers. El desnivell que encara avui té aquest indret assenyala el saltant de l’aigua que imprimia moviment a les rodes dels molins fariners. Els molins fariners eren tres, sembla que un s’aixecava on hi havia la casa del safareig que donava al carrrer de la Sèquia i l’altre vers el carrer d’en Cortines. Els molins fariners foren enrunats el 1869 i aleshores fou urbanitzat aquest indret tal com està avui. Al número 4 hi ha un edifici d'època gòtica que conserva bona part dels trets característics d'aquest estil malgrat les modificacions efectuades durant els segles XVII i XVIII. Està format per dos cossos, un d'ells més elevat, semblant a una torre. En aquest cos podem observar una típica finestra coronella gòtica, amb arquets trilobulats. Els antics portals de grans dovelles van ser eixamplats amb un arc escarser en època posterior, quan degueren obrir-se també els balcons del primer pis.

4 comentaris:

roser ha dit...

Saps trobar i resaltar tota l'historia d'aquests indrets que ara estem acabant de treballar, i tu ens ajudes a descobrir-los. gracies

roser ha dit...

Saps trobar i resaltar tota l'historia d'aquests indrets que ara estem acabant de treballar, i tu ens ajudes a descobrir-los. gracies

Francina Gili ha dit...

Molt ben investigat i molt boniques les il·lustracions. Gràcies, és molt enriquidor.

Unknown ha dit...


PODRIA ALGU DIR-ME SI RECORDEU UNS SAFAREIGS PUBLICS QUE HAVIEN ESTAT A LES BASSAS DE SANT PERE ????

AL 1944 ENCARA HI ERAN

GRACIES
CAROLINA